Tudományos Félóra

napi adag szájensz

Az a fránya karbon és társai

2011.02.17. 16:13 szólj hozzá gaspi.gt

Nem is annyira a tudományhoz kapcsolódik ez a bejegyzés, inkább a félrefordításokhoz, ami Leiter Jakab szakterülete, de szükségesnek tartom itt (is) megemlíteni.

Sokszor, ha tudományos cikkről van szó, bölcsészmérnök újságíróinknak bizony gyakran törik bele a bicskájuk néhány aprónak tűnő dologba. És ezek a kémiai elemek nevei.

Kezdjük:
1. A karbon
A legérthetetlenebb. Gugli, karbon, voilá: földtörténeti korszak. Mert hát az. De a cikkírók jó része nem ebben a jelentésében használja, hanem a szénre céloz. Az ember legyintene, hogy oké, de aztán elolvas egy cikket, amiben az író a carbon-dioxide-ot sikeresen fordítja szén-dioxidra, de a sima carbon-ból már csak karbon lesz. Az egyszeri olvasó meg: "Hú, vaze, gyün föl a karbon, mi lesz?". Talán abban a hitben élnek a kedves írók, így tudományosabb lesz a cikkük. Nem, nem lesz. De legalább kiderül, közük nincs ahhoz, amit írnak.

2. A szilikon
A legkönnyebben félreérthető. Az angolban van ugye a silicon és a silicone. Ha utóbbira használják a szilikont, okés, ha előbbire, nem okés. Szóval tessék arra az e betűre figyelni, nem mindegy!

3. A szódium
Ezt boltban is lehet kapni, sajnos. De szerencsére az ausztrál teafa szappanban nincs. Nem is lehet, legalábbis a magyar helyesírás szerint. Mert szódium az nincs, esetleg sodium. De akkor már angolul beszélünk. Szóval maradjunk a nátriumnál. Ha már egyszer az a magyar neve.

4. A szulfur
Terméknévben elmegy, de itt is az a helyzet, hogy az írók/fordítók abban a hitben élnek, hogy: "Sulfur*, ááá, hát ezt tudom, szulfur. De jó, ezt se kell kiszótárazni." Pedig kéne. De legalább más sincs tisztában vele.
*: british english: sulphur

5. Az -iumok
Ezek legalább kevésbé, vagy egyáltalán nem félrevezetőek. Van ugye a titánium, az uránium, a szelénium, meg még biztos van más is, ami így kissé helytelen. Ezek ugyanis hivatalosan: titán, urán, szelén. De ez legyen az írók/fordítók legnagyobb hibája.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudfel.blog.hu/api/trackback/id/tr202668291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása